ENTORN

Som a Montellà, un poble de muntanya petit i tranquil, als peus de la serra del Cadí, ubicat en una de les zones menys conegudes de la Cerdanya i del Pirineu, el Baridà. Un entorn idoni perquè puguis desconnectar, gaudir de la natura, ja sigui a peu o amb la bicicleta.

El Baridà, la Cerdanya més desconeguda

Entre muntanyes

El Baridà és un territori muntanyós, situat entre les dues grans planes de les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya, amb els Pirineus i Andorra al nord i el Parc Natural Cadí -Moixeró al sud.

Si us desplaceu d’est a oest, seguint el riu Segre, som ben bé a la mateixa distància tant de Puigcerdà com de la Seu d’Urgell, tot just mitja hora en cotxe cap a cada banda.

Al mig però, on som nosaltres, les valls s’estrenyen i els pobles s’enfilen. Aquesta orografia ha permès que molts dels seus pobles mantinguin encara la seva autenticitat, la seva arquitectura, els seus camins i la seva calma.

El Baridà

Terra de ramaders, formatgers, pastors i músics, de mites i llegendes; de petites valls, camins, prats i ramats, rierols, avetoses i pinedes, daines, cabres, picots, voltors, i algun trencalòs; petits corriols i senders que ens passegen per la història, que ens porten a petits pobles i esglésies romàniques, castells i búnquers amagats.

El Parc Natural Cadí-Moixeró

L’imponent mur de la serra del Cadí és característic en el nostre paisatge, icona de tots el pobles del Baridà.

Territori de gran bellesa natural, i espai protegit amb un gran nombre d’hàbitats i espècies de flora i fauna d’ interès europeu.

És un dels pocs indrets que encara conserven una cultura agrícola-ramadera que ha anant modelat el paisatge al llarg del temps.

Aquest emplaçament privilegiat ens obre un gran ventall d’activitats relacionades amb la natura i la cultura.

Des de Cal Calsot, podràs endinsar-te fàcilment al Parc Natural del Cadí-Moixeró, amb els seus senders històrics i la imponent serralada, descobrir els petits pobles de Cerdanya i l’Alt Urgell, apropar-vos als carrers medievals i a la catedral romànica de la Seu d’Urgell, o passejar pel llac de Puigcerdà i les seves cases senyorials.

Descobreix un lloc amb encant i gaudeix de la natura i la tranquil·litat

Petits gestos per a reduir el nostre impacte en el medi

 • No llencis deixalles al medi natural. Diposita la brossa en els contenidors que hi ha als municipis, però mai la deixis al bosc, ja que els residus, i en especial el vidre poden provocar incendis.
 • Si et quedes a menjar al bosc, porta entrepans o plats freds. No encenguis cap mena de foc.
 • Evita travessar el bosc i segueix els camins senyalitzats així respectem la fauna i flora protegida.
 • No molestis els animals
 • Si passes per algun camí on hi ha algun tancat o filat ramader passa i deixa’l tal i com l’has trobat. Per prevenció no toquis cap fil, podria estar electrificat. Agafa’l sempre per la maneta de plàstic.
 • Si trobes bestiar a la carretera mantén la calma i no l’espantis amb clàxons o crits.
 • Si va en la mateixa direcció que vosaltres reduïu la velocitat. Els animals s’aniran apartant i els podreu avançar o el ramader us donarà el pas.
 • Si vas amb gos, porta’l lligat i no deixis que molesti el bestiar o altres espècies de fauna salvatge.
 • Si el bestiar us ve de cara, poseu-vos a un costat del camí i espereu que passi.
 • Quan aparquis deixa pas a altres vehicles (tractors).
 • No aparquis dins d’un camp, prat o entrada d’un camí.
 • No arrenquis els bolets que no t’emportaràs.
 • Tingues en compte altres activitats que es fan en el medi natural.
 • Respecta les bordes, pallers, cabanes, prats i cultius, són propietat privada.